123 Tips Jimat & Simpan Rm1000 sebulan dengan Mudah!

https://www.klikjer.com/members/idevaffiliate.php?id=8765_63_1_286

Duit Asyik Tak Cukup…. Atau Hanya Sekadar “Cukup-Cukup” Je Bila Sampai Hujung Bulan? Simpanan Pula Langsung Takde!

Adakah Anda Mahu Tahu, Bagaimana Cara Berjimat & Simpan Duit Hingga RM1,000 Sebulan? Mari Saya Tunjukkan Anda Bagaimana Untuk Melakukannya…

Kepada para sahabat yang sedang pening mengatur kewangan

Assalammualaikum & salam sejahtera!

Terlebih dahulu, izinkan saya memperkenalkan diri…

Saya Zahid… saya kini menetap di Gombak dan bekerja di sebuah agensi kerajaan yang terletak di tengah-tengah bandar Kuala Lumpur. Kehidupan di bandar sememangnya sangat mencabar. Lebih-lebih lagi bila cerita pasal bab kewangan.

Dengan kos sara hidup yang tinggi.. ditambah pula dengan kos tol, parking serta harga minyak yang selalu meningkat saban minggu. Ianya memerlukan saya betul-betul mengatur kewangan dengan sebaik mungkin.

Saya hanyalah pekerja biasa yang bergaji sekitar RM3,000 sahaja. Walaupun ianya nampak besar bagi sesetengah orang, tetapi, untuk kehidupan di bandar, pendapatan sebegitu adalah termasuk di dalam kategori miskin bandar.

Isteri saya pula tidak bekerja, bagi saya, perihal beban kewangan, biarlah saya sebagai suami yang tanggung sepenuhnya, manakala isteri pula memberikan tumpuan sepenuhnya menjaga dan mendidik 2 orang cahaya mata kami. Apatah lagi akhlak sebahagian remaja di bandar sangat merisaukan jika terdedah tanpa pengawasan ibu bapa.

Setiap Bulan, Duit Asyik Tak Cukup!

Walaupun saya telah sedaya upaya mengatur kewangan dengan sebaik mungkin, namun, boleh dikatakan, hampir setiap bulan… ada saja perkara-perkara yang diluar jangka berlaku!

Kereta rosak, kena saman trafik, anak sakit, peti ais rosak, hal-hal kecemasan dan terpaksa pulang ke kampung, bos hantar kerja outstation (walaupun boleh claim, tapi terpaksa guna duit sendiri dahulu).

Perkara-perkara sebegini menyebabkan peruntukkan perbelanjaan bulanan saya terganggu sehingga menyebabkan, saya terpaksa korek semula simpanan yang ada pada setiap bulan. Duit yang diperuntukkan untuk di simpan.. hanya dapat simpan sekejap sahaja, lepas tu, terpaksa keluarkan semula! Kalau tidak, dapur tak berasap dan anak tiada pampers dan susu!

Pernah Juga Cuba Buat Kerja & Bisnes Sambilan…..

Pernah juga saya mencuba-cuba untuk buat bisnes online secara sambilan, cuba-cuba jual barang kat mudah.my… buat dropship sikit, affiliate sikit dan beberapa lagi… ada lah juga dapat hasil sikit… tapi tak banyak. Mungkin disebabkan komitmen yang diberikan tidak begitu banyak dan mantap!.

Maklumlah, saya sering balik lewat, kadangkala, perlu outstation pula pada hari minggu atas urusan kerja.

Jadi, masa yang ada untuk buat kerja-kerja lain agak terhad.

Terfikir Nak Pinjam Ah Long….!

Pernah satu hari… wang di dalam dompet hanya tinggal RM30 sahaja dan gaji akan masuk 3 hari lagi. Saya betul-betul berharap, untuk tempoh 3 hari tersebut, tiada perkara-perkara yang di luar jangka akan berlaku.

Bila difikir-fikirkan, hampir begitulah kehidupan saya setiap bulan… asal tiba sahaja hujung bulan, duit dalam dompet sekadar cukup-cukup sahaja! Jika ada berlaku hal-hal kecemasan yang melibatkan wang! Nak tak nak, saya terpaksa keluarkan semula duit dari tabung haji ataupun pinjam duit dari kawan-kawan.

Pernah juga terlintas di fikiran saya untuk pinjam duit dari Ah Long…. tapi Alhamdulillah, saya belum sampai ke tahap sebegitu lagi.

Rasa Bengang & Nak Marah…!

Bila lihat harga minyak naik! Harga tol naik! Harga gula naik! Harga minyak masak pun naik!

Saya rasa macam nak marah sangat…! Tapi tidak tahu nak marah kepada siapa!

Nak marah bangla yang jaga pam kat stesyen minyak? Bukan dia yang tentukan harga minyak!

Nak marah awek yang jaga tol? Dia cuma kerja je.. tol tu bukan dia yang punya!

Nak marah cashier kat kedai runcit sebab gula & minyak naik harga? Mereka pun hanya bekerja kat situ je, bukannya mereka yang kawal harga minyak dan gula!

Jadi… nak marah siapa?…..

Lama Saya Termenung…

Bila difikir-fikirkan semula… memang saya tak boleh nak marah siapa-siapa!

Satu-satunya orang yang boleh saya marahkan.. ialah diri saya sendiri!

Semuanya salah saya sendiri…. saya yang tak kerja & cari pendapatan sungguh-sungguh! saya yang tak simpan duit! Saya yang tak kawal perbelanjaan saya betul-betul!

Sememangnya.. apa sahaja yang berlaku di sekeliling kita, seperti… harga minyak naik! harga tol naik! harga barang naik!….

Semuanya adalah di luar kawalan kita! Kita tidak boleh nak kawal perkara tersebut!

Satu-satunya benda yang boleh kita kawal… adalah diri kita sendiri!

Bagaimana kita mengurus dan mengeluarkan setiap helai duit di dalam dompet kita.. itulah perkara yang boleh kita kawal!

Mula Ubah Cara Hidup!

Disebabkan itu… maka, saya mengambil keputusan untuk mula mengubah cara hidup saya dengan lebih berjimat cermat.

Saya mula membaca pelbagai artikel, buku serta majalah berkaitan pengurusan kewangan. Malah, saya juga banyak berbual dan menerima banyak tips-tips yang praktikal dari kawan-kawan serta jiran-jiran tentang hidup berjimat cermat.

Banyak tips-tips yang saya perolehi itu, saya amalkan!

Alhamdulillah.. ianya menjadi dan memberikan hasil yang positif!

Setelah beberapa bulan saya amalkan tips-tips berjimat cermat yang saya perolehi dari pelbagai sumber tersebut! Saya mula dapat mengekalkan wang yang di simpan! (tidak lagi perlu korek semula)

Malah, apabila tiba hujung bulan, iaitu sebelum hari gaji! Saya masih lagi ada mempunyai wang di dalam dompet!

Hidup Lebih Tenang!

Saya kini rasa lebih tenang! Tidak lagi rasa tension dan nak marah-marah bila lihat harga minyak naik setiap minggu!

Bila nak balik kampung juga, saya sudah tidak rasa begitu tertekan seperti sebelum ini yang mana, apabila setiap kali mahu pulang ke kampung, mata asyik terbayang-bayang duit melayang sebab nak bayar kos minyak dan tol!

Duit simpanan di dalam bank juga semakin bertambah, walaupun pertambahan itu sedikit, namun ianya konsisten dan tidak lagi seperti sebelum ini yang asyik “masuk-keluar-masuk-keluar” sahaja.

Saya Terfikir…

Apabila saya mula nampak perubahan yang positif di dalam hidup saya!

Saya terfikir… alangkah baiknya jika saya dapat kongsikan ilmu tentang berjmat-cermat ini dengan orang lain! Saya pasti, ramai yang mengalami masalah yang sama seperti mana yang pernah saya alami!

Akhirnya… timbul di fikiran saya untuk menulis dan mencatatkan semua ilmu, tips serta pengalaman saya tentang hidup berjimat-cermat ini menjadi sebuah ebook! Saya percaya, tips-tips yang saya tuliskan di dalam ebook ini, serba sedikit akan dapat membantu dan mengubah kedudukan kewangan orang lain yang membacanya.

Maka.. dengan itu… terhasillah sebuah ebook…

123 Tips Mudah Berjimat Cermat Yang Mampu Membantu Anda Dalam Mengawal Kewangan Anda Dengan Lebih Berkesan

Advertisements

E-VIDEO STEP ON9 MARKERTING FOR NEWBIE – SIFU BADS

TONTON DISINI

Khas untuk newbie yang masih ZER0 dalam ON9 (online) marketing…

Jika SifuFBads Kongsikan Step by Step “High Impact Formula For Newbie” Bagaimana Generates $ales Dari Internet, Adakah Anda Berminat Ketahuinya?

Ini adalah “first step” anda untuk hasilkan jualan 4 – 5 angka sebulan…

11 Video Yang Bakal Buatkan Bisnes Anda Menghentam Sales Yang Luar Biasa HEBAT! Lihat Apa Yang Bakal Anda Pelajari :

#1-3 Selecting the product and choosing a niche (Self-Expertise, Product Demand & Interest)

#4-5 Product VALIDATION (Tools & Survey)

#6 STRATEGI Buat Duit Dengan ON9 Tanpa MODAL

#7 The FASTEST and EASIEST platform to start selling your product

#8 The SECRET of Profile FB vs FB Page

#9 The POWER of branding

#10 RESTRUCTURING your page like an EXPERT

#11 MOST PROVEN FB Ads Techniques

KLIK SINI UNTUK TONTON!

MENGURUS EMOSI KANAK-KANAK CERDAS (EDISI KEDUA)

Mengurus Emosi Kanak-Kanak Cerdas (Edisi Kedua)

beli-sekarang

MENGURUS EMOSI KANAK-KANAK CERDAS (EDISI KEDUA)

Brand: Penerbit USIM

Product Code: B-PI-01
Availability: In Stock
Price: RM12.00

Author: Sapora Sipon
ISBN: 978-967-5295-35-5
Year: 2010
Language: Malay
Secara umum, buku Mengurus Emosi Kanak-kanak Cerdas Edisi Kedua ini menceritakan pengurusan emosi kanak-kanak cerdas dengan baik. Untuk itu, buku ini meneroka kecerdasan emosi, kecerdasan interpersonal dan kecerdasan intrapersonal. Di samping itu, buku ini melihat signifikan mempunyai kecerdasan emosi di kalangan bayi dan kanak-kanak. Antara keperluan mempunyai kecerdasan emosi ialah untuk menjadi manusia yang seimbang, dapat meneroka potensi diri sendiri, membantu masyarakat hidup berharmoni, mempunyai kebolehubahsuaian dan pengurusan tekanan dan meningkatkan kepimpinan. Buku ini turut melihat tahap perkembangan emosi bayi dan kanak-kanak bermula dari umur satu bulan sehingga 12 tahun. Penulis turut membicarakan secara ringkas teori perkembangan psiko-sosial Erikson untuk menerangkan mengenai perkembangan emosi kanak-kanak. Perkembangan emosi lazimnya dipengaruhi oleh pelbagai faktor seperti warisan, persekitaran, keluarga dan cara pengasuhan ibu bapa. Keseluruhannya, buku ini amat baik untuk belajar memahami emosi kanak-kanak cerdas pada peringkat-peringkat tertentu.

DAKWAH DALAM ERA SIBER DI MALAYSIA

Dakwah Dalam Era Siber Di Malaysia

beli-sekarang

DAKWAH DALAM ERA SIBER DI MALAYSIA

Product Code: CH-B-U-61
Size (length*width*height): 24cm x 18cm x 1cm
Availability: In Stock
Price: RM30.00

Author: Zulkiple Abd Ghani
ISBN: 978-967-5295-40-9
Year: 2010
Language: Malay

Dakwah kini berada dalam persekitaran baru terutama akibat kemunculan pelbagai teknologi komunikasi yang dikaitkan dengan komputer dan juga satelit. Dalam persekitaran ini, dakwah perlu bergerak dalam kerangka asas atau manhaj rabbani iaitu secara berhikmah, nasihat yang baik dan bermujadalah secara yang terbaik. Fasa-fasa perkembangan dakwah memperlihatkan kedinamikannya terutama dengan menfokuskan kepada membangunkan manusia sebagai khalifah Allah. Dengan kemunculan masyarakat jaringan, netizen, dan perubahan sistem penyampaian dari analog kepada digital, dakwah perlu berhadapan dengan perubahan ruang dan masa serta beberapa nilai baru yang muncul dalam khalayak manusia.

Justeru, buku ini mengupas fenomena persekitaran dakwah siber khususnya dalam konteks Malaysia yang sedang menuju kepada sebuah negara maju berasaskan acuan sendiri. Dakwah Berbantukan Komputer (DBK), laman sesawang, digital Islam serta pembangunan budaya popular Islam antara isu-isu yang dibincangkan. Buku ini sesuai untuk bacaan komuniti institusi pengajian tinggi dan juga masyarakat awam.

 

SECRET OF DATES GLOSSARY OF THE DATE PALM A SPECIAL PLANT AS DESCRIBED IN THE QUR’AN

Secret Of Dates Glossary Of The Date Palm A Special Plant As Described In The Qur'an

beli-ubat-kuat-sekarang

SECRET OF DATES GLOSSARY OF THE DATE PALM A SPECIAL PLANT AS DESCRIBED IN THE QUR’AN

Product Code: CH-B-U-82
Size (length*width*height): 24cm x 18cm x 1cm
Availability: In Stock
Price: RM38.00

This book is a part of the list of the total of 27 references to date palm contained in the 114 chapters of the Qur’an and their interpretations. It begins with Quranic descriptions of the nucleus of dates (al-fatil, al-naqir and al-qitmir). It is followed by Quranic descriptions of the date palm spadix (al-tal’), the date palm trunk (al-judhu’ and al-a’jaz) and ends up with the date palm (al-nakhil, al-nakhl and nakhla also shajarah tayyibah, kull hin and min linah). The prevalent use of dates in the present day especially among Muslims is the outcome of a long citation of date palm in the Quran that needs to be understood to a certain extent if we are to make sense of the role of Islam in preserving health. We will have a bird’s-eye overview of the most fundamental knowledge of the Quranic accounts of the date palm.

 

SAINS ISLAM SUATU KONSEPSI BAHARU TERHADAP HUBUNGAN SAINS DAN AGAMA

Sains Islam Suatu Konsepsi Baharu Terhadap Hubungan Sains Dan Agama

 

beli-ubat-kuat-sekarang

SAINS ISLAM SUATU KONSEPSI BAHARU TERHADAP HUBUNGAN SAINS DAN AGAMA

Product Code: CH-B-U-81
Size (length*width*height): 24cm x 18cm x 1cm
Availability: In Stock
Price: RM24.00

Authors: Mohamad Nasrin Nasir I Malki Ahmad Nasir
ISBN: 978-967-440-279-2
Year: 2016
Pages: 77
Language: Malay

Buku ini membicarakan beberapa idea asas khususnya tentang hubungan antara Sains dan Agama, khususnya agama Islam. Penerbitan buku ini adalah usaha untuk menyumbang ke arah perbincangan dalam bidang tersebut. Dalam kehebatan perkembangan sains dan teknologi dalam pelbagai bidang, ramai kalangan pelajar dan orang awam yang menjadikan sains sebagai bidang utama dalam kehidupan mereka. Malah ada yang mengatakan sains telah berjaya menyelesaikan pelbagai masalah sehinggakan agama tidak diperlukan lagi. Diharapkan kupasan dalam buku ini dapat menyumbang ke arah perbincangan tentang idea Sains Islam di USIM dan di institusi pengajian tinggi yang lain.

 

FABER-CASTELL 48 WATERCOLOR PENCIL IN NEW REUSABLE CLEAR BOX + PAINT BRUSH, 2B PENCIL & SHARPENER

Faber-Castell 48 Watercolor Pencil in NEW Reusable Clear Box + Paint Brush, 2B Pencil & Sharpener

beli-sekarang

FABER-CASTELL 48 WATERCOLOR PENCIL IN NEW REUSABLE CLEAR BOX + PAINT BRUSH, 2B PENCIL & SHARPENER

Faber-Castell 48 watercolor pencils. Paint brush. Faber-Castell sharpener. Faber-Castell 2B pencil.
Rich water soluble colours transform into brilliant watercolours when brushed with water, creating unlimited shade options.
Smooth thick 3.3mm leads.
Convenient detachable case with handle.

 

TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA (TITAS)

Tamadun Islam Dan Tamadun Asia (TITAS)

beli-sekarang

TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA (TITAS)

Product Code: CH-B-U-71
Size (length*width*height): 24cm x 18cm x 1cm
Availability: In Stock
Price: RM22.00

Authors: Mashitah Sulaiman & Adibah Sulaiman @ Mohamad
ISBN: 978-983-2950-97-4
Year: 2009
Language: Malay

Buku ini merupakan sebuah teks rujukan dalam ilmu ketamadunan bagi pelajar yang mengikuti kursus Tamadun Islam dan Tamadun Asia di Institusi Pengajian Tinggi Awam dan Swasta. Tujuannya untuk memberi kefahaman yang holistik kepada pelajar tentang ilmu, konsep, ciri dan aspek utama pengajian ketamadunan dalam proses pembinaan Tamadun Malaysia. Buku ini secara umumnya mengupas secara komprehensif pengajian ilmu ketamadunan dan isu-isu semasa ketamadunan manusia sejagat.

JK-Niaga-Beli-Sekarang

Program Qurban & Aqiqah

BERMINAT ?? KLIK BANNER DIBAWAH !!!

Kami di eQurban Resources Sdn Bhd merupakan sebuah syarikat yang ditubuhkan untuk membantu menjana ekonomi rakyat setempat seperti di Kemboja dan Indonesia.

eQurban dengan kerjasama koperasi setempat mengusahakan ladang ternakan lembu dan kambing.

Semua ternakan ini dijaga untuk tempahan Qurban dan Aqiqah oleh umat islam dari seluruh dunia.

===
Kenapa menempah Qurban dan Aqiqah bersama eQurban?

===

Tempahan kambing atau lembu yang dibuat bersama kami akan kami sembelih di lokasi seperti Kemboja, Indonesia atau Mekah (terhad semasa hari raya Aidiladha).

Tujuan utama kenapa ianya disembelih di sana adalah disebabkan keadaan ekonomi yang tidak mengizinkan mereka menikmati hidangan daging seperti kita semua di Malaysia.

===
Bagaimana untuk membuat tempahan Qurban atau Aqiqah?
===

Anda hanya perlu mengikut 3 langkah mudah ini

✓ Klik dan pergi ke halaman http://equrban.com/hop.php?ref=ibadurrahman
✓ Pilih bahagian Qurban atau Aqiqah
✓ Kemudian buat pemilihan sama ada Lembu atau Kambing
✓ Isi borang tempahan dan buat bayaran seperti yang dinyatakan
✓ Hantar tempahan.

Semua tempahan akan disahkan oleh pihak admin dalam tempoh 24-48 jam, selepas pengesahan dibuat, anda boleh melihat dalam ruangan arkib tempahan untuk senarai tempahan aktif.

Tempahan aqiqah akan diselesaikan dalam tempoh 60 hari manakala tempahan qurban akan diselesaikan semasa musim raya haji.

Harga untuk tempahan bersama eQurban adalah seperti berikut:

1 Ekor Kambing = RM580 seekor
1 Ekor Kambing (Mekah) = RM450 seekor
1 Bahagian Lembu = RM320 satu bahagian.

tempah sekarang di http://equrban.com/hop.php?ref=ibadurrahman