Tip & Trik Usrah + CD (200 Aktiviti & Permainan Islami)

download-500x500

Berbanding buku usrah lain yang memfokuskan kepada kandungan perbincangan usrah semata-mata. Buku ‘Tip & Trik Usrah’ datang dengan satu pendekatan baru. Memfokuskan kepada cara perlaksanaan usrah itu sendiri.

Buku ini digunakan bagi mengasah skil-skil berkaitan pengendalian usrah berkesan. Ia bukan sahaja berkaitan skil yang perlu diasah oleh Naqib/ah malahan ia membekalkan juga kaedah berinteraksi dengan kepelbagaian ragam ahli usrah.

Buku ini juga memberikan idea-idea menarik, kreatif dan menyeronokkan dalam menjadikan suasana usrah lebih segar dan memikat hati ahli usrah.

Bagaimana buku ini disusun?

Buku ini disusun mengikut bahagian seperti berikut. Setiap bahagian ini mempunyai fokus yang tertentu dalam memastikan perlaksanaan usrah berjalan dengan lancar dan efektif.

· Bahagian I : Dunia Usrah dan Naqib/ah

Mengupas sepintas lalu perkara-perkara asas berkaitan usrah. Ia wajib dibaca bagi Naqib/ah dan Pembantu Naqib/ah dalam mendapatkan gambaran usrah secara ‘big picture’.

Bahagian ini amat membantu bagi mereka yang tidak pernah terlibat dalam usrah namun berminat menubuhkan kumpulan usrah sendiri atau usrah indie.

·Bahagian II: Naqib/ah Berpengaruh

Bagaimana menjadi naqib/ah berpengaruh? Sudah tentu ia bukanlah usaha dalam semalam. Bahagian ini akan mengupas perkara-perkara penting dalam menjadikan diri saudara Naqib/ah berpengaruh.

Seseorang yang mampu mentransformasi ahli usrah di bawah bimbingan saudara menjadi seorang yang hebat.

· Bahagian III: Teknik-Teknik Mengendali Usrah

Pengendalian usrah berkesan menarik minat ahli usrah untuk kekal lama dalam sesi kendalian saudara. Bahagian ini memberikan teknik-teknik berguna bagi memastikan usrah dikendalikan sebaik mungkin. Teknik-teknik ini bukanlah bakat, ia adalah perkara yang boleh diajar. Ia perlu diaplikasikan secara kerap agar skil saudara bertambah baik dari hari ke hari.

· Bahagian IV: Tip dan Trik Kendali Usrah

Sesuai dengan namanya Tip dan Trik akan memberikan tip dan trik berguna dalam berinteraksi dengan ahli-ahli usrah yang tidak berminat atau mahu lari daripada sesi usrah.

Sebelum menyalahkan ahli usrah 100%, cuba renungi dahulu. Adakah saudara pasti mereka bukan menjadi begitu kerana saudara sendiri. Fikir-fikirkan.

·Bahagian V Aktiviti dan Permainan Usrah

Ransang ahli usrah dengan aktiviti dan permainan yang mampu menarik perhatian mereka. Ia bukan sahaja sekadar berseronok tetapi setiap satunya memberikan pengajaran bermakna kepada kumpulan usrah.

Pelbagaikan kaedah perlaksanaan usrah agar ahli usrah tidak merasa bosan. Ingat Nabi Muhammad sendiri pun mempunyai pendekatan pelbagai dalam mendidik para sahabat baginda.

PROLOG PENULIS

Tidak dapat dinafikan, berapa besar kesan usrah kepada kehidupan saya. Tanpanya, sudah tentu saya sudah jauh daripada lapangan dakwah ini. Saya masih ingat. Apabila saya tiba di matrikulasi betapa saya sangat teruja dengan aktiviti yang dinamakan usrah. Usrah ini yang membentuk fikrah, semangat untuk berjuang bahkan keterujaan berdakwah kepada masyarakat.
Saya semakin bersemangat apabila didedahkan dengan pelbagai jenis pemikiran tokoh gerakan Islam. Sama ada di peringkat nasional mahupun antarabangsa. Pemikiran mereka mendominasi setiap idea dan memberi satu sudut pandang baru mengenai Islam yang saya lihat sangat luas horizonnya. Setiap petikan kata menjadi azimat dalam melalui perjuangan dan jalan dakwah yang amat panjang.
Saya bukan insan yang ditarbiyah daripada sekolah. Pemahaman Islam sebelum itu hanya setakat pemahaman dalam silibus Pendidikan Islam. Kemasukan ke Universiti dan pendedahan kepada usrah menjadi satu kejutan budaya pada awalnya. Namun, ilmu Islam yang didedahkan menjadi saya semakin haus, haus akan lautan ilmu Islam. Sahabat yang pelbagi latarbelakang dalam kumpulan usrah menjadi salah satu sumber ilmu saya yang masih dangkal ketika itu.
Kumpulan usrah menjadi satu kenangan terindah. Andai kata terdapat mesin masa yang mampu membawa ke masa itu. Saya mahu biarkan masa terindah itu kekal selama-lamanya. Tetapi, ia hanya satu angan-angan yang tidak akan terpenuh.
Bagi pembaca yang baru memulakan usrah yang pertama. Semoga saudara bersedia menempuh pengalaman berharga. Pengalaman yang akan menjadi bekal saudara sepanjang hayat. Agar sentiasa tetap kukuh dalam jalan dakwah yang saudara pilih.
Selamat berusrah!
Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s