Sistem Saham.com – Khairul Arifin Selamat

Kepada Pelabur-Pelabur Saham Di Bursa Malaysia.. Yang Cekal & Tidak Mudah Berputus Asa Sahaja!!

Jika Anda Sering Rugi Di Pasaran Saham, Untung Tidak Seberapa, Dan Sudah Mula Rasa
Ingin Berputus Asa Dalam Dunia Pelaburan Saham! Sila Luangkan 5 Minit Masa Anda Disini!..

Pendedahan Ini Mungkin Akan Mengubah Hidup Anda Untuk Selama-lamanya!!

Assalammualaikum & Salam Sejahtera!

Nama saya Khairul Arifin Bin Selamat! Mungkin gambar saya disebelah tu nampak agak skema sedikit!.. Tapi saya tak kisah! Yang penting! saya ada satu “rahsia kekayaan” yang tidak ramai orang mengetahuinya.

Baiklah! Sedikit cerita mengenai saya! Saya mula berminat melabur dalam pasaran saham sejak tahun 2003 apabila saya memperolehi dan menjual ESOS syarikat dan mendapat untung yang lumayan daripadanya. Detik itulah yang telah membuka minda saya dan menanamkan satu keyakinan yang kuat dalam diri saya bahawa… melabur dalam pasaran saham itu sebenarnya.. boleh mendatangkan keuntungan yang lumayan dan berlipat kali ganda.

Jadi, bermula hari itu, saya mula melabur secara kecil-kecilan dengan aktif menggunakan wang simpanan dan membeli banyak buku-buku berkaitan pelaburan. Buku-buku panduan yang saya beli, kebanyakkannya adalah buku-buku import daripada luar negara. Maklumlah, buku-buku tempatan berkenaan pelaburan saham amat kurang sekali pada waktu itu, boleh juga saya katakan, ianya hampir tiada.

Ramai orang mengatakan yang formula-formula yang diterangkan dalam buku-buku import kebanyakkannya tidak boleh dilaksanakan di pasaran saham Malaysia. Tetapi saya kurang percaya kepada dakwaan tersebut, jadi saya menguji dan melakukan eksperimen sendiri semua formula-formula yang dinyatakan di dalam buku tersebut dengan menggunakan wang yang ada.

Akhirnya, saya mengakui.. ada sesetengah formula tersebut, tidak boleh dipakai langsung dan sesetengahnya pula perlukan sedikit perubahan untuk menjadikannya berkesan dan sesuai dengan pasaran saham di Malaysia ini. Dan berdasarkan pengamatan serta eksperimen tersebut juga, akhirnya, saya menjumpai satu kaedah yang membolehkan saya mengetahui dengan terperinci tentang setiap kenaikan dan kejatuhan saham yang berlaku di pasaran saham Malaysia.

Ianya telah membolehkan saya menghasilkan satu sistem yang boleh memberikan saya panduan, setiap kali saya ingin membeli dan menjual saham di Bursa Malaysia. Hasilnya, saya berjaya memperolehi keuntungan yang lebih kerap berbanding kerugian di pasaran saham. Dibawah, adalah beberapa bukti keuntungan yang saya perolehi di pasaran saham hasil daripada menggunakan sistem tersebut.

Saham TOPGLOV (7 FEB 2006 – 19 MAY 2006)

Saya telah membeli saham ini sebanyak 2 kali, iaitu pada 7 & 8 Feb 2006 sebanyak 400 unit dengan harga keseluruhan belian ialah RM3,049.21 (Modal permulaan saya bermain saham hanyalah RM5,000)
(Penyata Belian Saham)

4 bulan selepas itu, iaitu pada 19 May 2006, saya telah menjualnya semula pada harga RM9.40 seunit dengan harga jualan keseluruhannya ialah sebanyak RM3,728.17. Keuntungan bersih yang diperolehi adalah sebanyak RM687.98.. ianya adalah 22.27% profit dalam masa 4 bulan!
(Penyata Jualan Saham)

Itu adalah kali pertama saya menggunakan panduan di dalam sistem saham yang dihasilkan. Selepas itu, saya telah menggunakan ia lagi dari semasa ke semasa. Berikut pula adalah bukti-bukti lain bagi keuntungan yang saya perolehi hasil daripada menggunakan sistem saham ini.

Saham KNM (5 JULAI 2006 – 2 MAC 2007)

Saya telah membeli saham KNM sebanyak 3 kali, dengan kos keseluruhan belian ialah sebanyak RM14,397.64
(Penyata Belian Saham)
(Penyata Belian Saham)

Kemudian pada 5 Januari 2007 dan 2 Mac 2007, saya telah menjualkan kesemua saham KNM yang saya miliki dan hasil jualan yang diperolehi adalah sebanyak RM27,446.17 . Ianya mencatatkan keuntungan bersih sebanyak RM13,048.53 dengan kadar peratus keuntungan sebanyak 90.63% dalam masa 9 bulan. (Kalah ASB & Unit Trust.. 😛 )
(Penyata Jualan Saham)

(Penyata Jualan Saham)

Orang kata, tahun 2009 adalah tahun kegawatan ekonomi dan pasaran saham sedang jatuh merudum. Tetapi, saya seperti biasa, terus mencari, memilih dan membeli saham-saham yang saya dapati, berpotensi dengan berpandukan sistem saham yang saya miliki. Hasilnya, ianya tidak mengecewakan..

Pada kali ini, saya menggunakan perkhidmatan online trading dari CIMB pula .. ini membuktikan, sistem saham saya ini tidak tertakluk kepada satu-satu platform usrusniaga saham. Ianya tidak kisah pun jika anda menggunakan platform jualbeli yang berbeza. Apa yang penting, anda mempunyai pengetahuan serta sistem analisa & penilaian pasaran yang bagus untuk membantu anda membuat keputusan yang tepat di dalam membeli dan menjual saham.

Saham IJM (4 FEB 2009 – 22 JUN 2009)

Pada 4 Feb 209, saya telah membeli 5,000 unit saham IJM dengan harga RM3.62 seunit. Kos keseluruhan belian ialah sebanyak RM18,124.43
(Penyata Belian Saham)

Kemudian, pada 22 Jun 2009, saya telah menjual kesemua saham IJM saya dan memperolehi hasil jualan sebanyak RM26,968.94. Kadar & peratus keuntungan yang saya perolehi ialah sebanyak RM8,844.51 , iaitu 48.80% keuntungan dalam masa 4 bulan!
(Penyata Jualan Saham)

Baiklah!.. mungkin anda akan kata!.. Itu cerita tahun lepas… bagaimana pula dengan tahun ini? Adakah sistem saya ini masih lagi berkesan? Untuk tidak mengecewakan anda… berikut adalah transaksi jual beli saham yang saya jalankan pada awal tahun 2010.
Saham ADVENTA (23 NOV 2009 – 21 JAN 2010)

Pda 23 Nov 2009, saya telah membeli saham ADVENTA sebanyak 16,400 unit dengan kos belian keseluruhan bernilai RM39,412.38.
(Penyata Belian Saham)

Hanya 2 bulan selepas itu, sistem analisa saya menunjukkan petanda bahawa saya perlu menjual saham saya. Tanpa melengahkan masa, maka saya menjual keseluruhan saham ADVENTA yang saya miliki dan telah berjaya memperolehi keuntungan bersih sebanyak RM18,205.88 . Ianya 46.19% keuntungan.. dalam masa 2 bulan!
(Penyata Jualan Saham)

Bagaimana? Adakah anda masih mahu gelakkan saya kerana bermuka skema?.. 🙂

Apakah Sistem Yang Saya Gunakan?

Jika anda perhatikan pada transaksi yang saya lakukan, semuanya adalah merupakan strategi “swing trading”. Dimana, saya akan menyimpan sesuatu saham yang dibeli untuk jangkamasa 2-6 bulan. Tiada strategi T3 ataupun Intraday.. itu adalah hakikat yang perlu anda ketahui jika anda ingin menjana keuntungan yang besar di dalam pasaran saham. Strategi T3 ataupun Intraday, adalah kurang sesuai untuk pasaran saham di Malaysia. Kebanyakkan pelabur yang melakukan strategi T3 hanya mengikut bulat-bulat panduan yang diajarkan di dalam buku-buku tulisan “mat-mat saleh” di luar sana.. akibatnya.. mereka akan untung sekali dan rugi 8 kali!…

Namun begitu, saya faham.. ianya bukan salah anda jika anda pernah melakukan kesilapan tersebut. Sememangnya, buku-buku panduan mengenai urusniaga di pasaran saham hasil tulisan rakyat tempatan yang menfokuskan kepada Bursa Malaysia.. teramatlah kurang di Malaysia ini. Kebanyakkan buku yang ada pula, hanya mengajarkan perkara-perkara asas seperti.. “Bagaimana mahu membuka akaun?, Apa itu candle stick? Apa itu Bursa Malaysia?… dan sebagainya.

Ianya terlalu basic…. saya kira, sudah sampai masanya, untuk saya berkongsikan ilmu yang lebih “advance” kepada masyarakat di Malaysia tentang pelaburan saham.

Jadi, saya mengambil keputusan untuk mendokumentasikan “Sistem Analisa Saham” yang saya gunakan selama ini, menjadi sebuah ebook!. Dan akhirnya… wujudlah sebuah ebook yang berjudul “SISTEM SAHAM – Panduan Analisa Jual Beli Saham Yang Menguntungkan!”

.

Ebook Untuk Pelabur Saham!

Ya! Ebook ini bukanlah untuk mereka yang baru nak berjinak-jinak dalam permainan saham, yang mana masih lagi “blur-blur” bagaimana mahu membuka akaun trading. Ini kerana, di dalam ebook ini TIADA panduan mengenai “Bagaimana mahu membuka akaun trading? Apa itu candle stick? Apa itu Bursa Malaysia?” dan perkara-perkara asas yang lain.

Ebook ini adalah untuk pelabur-pelabur yang paling kurang, sudah biasa atau familiar dengan carta saham atau pun yang sudah biasa dengan analisis forex… ianya lebih sesuai untuk mereka yang sudah lama berada di pasaran saham tetapi masih lagi tidak mampu menjana keuntungan yang memuaskan.

Ianya adalah sebuah ebook yang akan memberikan panduan secara terperinci bagaimana mahu menganalisa carta saham sesebuah syarikat dan bilakah masa yang sesuai untuk membeli ataupun menjualnya. Ianya lebih menjurus kepada “Technical Analysis”.

Dengan mengikuti panduan yang diberikan di dalam ebook ini…..

Anda TIDAK PERLU lagi menyesakkan kepala anda dengan berpuluh-puluh technical indicator untuk mentafsirkan satu-satu pergerakkan saham. Ianya hanya membuatkan diri anda berada dalam keadaaan analisis-paralysis yang akhirnya tidak akan membantu anda langsung untuk membuat sebarang keputusan.

Anda TIDAK PERLU lagi menghiraukan kebanyakkan berita yang disajikan di akhbar-akhbar atau portal berita internet berkenaan saham-saham tertentu yang kebanyakkannya, hanya bertujuan untuk memancing pelabur biasa untuk membeli saham yang sudah tidak diingini oleh institusi kewangan.

Anda TIDAK PERLU lagi bergantung kepada pendapat orang lain tentang mana satu saham yang patut dibeli. Tetapi, anda akan mampu membuat keputusan sendiri dengan YAKIN untuk beli sesuatu saham yang menguntungkan!
Sebenarnya, di dalam ebook ini, anda akan didedahkan dengan 3 element penting dalam menganalisa pasaran saham.. Ya! hanya 3 perkara sahaja yang perlu anda lihat untuk mengetahui sesuatu saham itu bagus atau tidak untuk dijual-beli. Ianya pula hanya mengambil masa sekitar 1 jam sehari sahaja untuk membolehkan anda menganalisa keseluruhan pasaran saham dan akhirnya membuat keputusan yang tepat sama ada mahu membeli atau menjual!.

Namun begitu, kaedah yang saya dedahkan di dalam ebook ini tidaklah menjanjikan pulangan 100%, 200%, 300% atau lebih dalam masa yang singkat. Jika itu yang anda mahu, maka ebook ini bukanlah untuk anda. Apa yang pasti.. kaedah yang saya dedahkan di dalam ebook ini akan..

Memastikan anda tidak akan rugi besar dalam pasaran saham. Itu yang paling utama.

Jika anda mengikut langkah-langkah yang diajarkan tanpa gagal dan berdisplin, anda hampir pasti akan mendapat keuntungan yang konsisten di dalam pelaburan saham berbanding menggunakan kaedah-kaedah lain!

Walaupun ebook ini adalah ebook DIY saham, tetapi saya tetap akan membimbing anda hingga anda dapat menggunakan kaedah ini dengan sempurna. Saya telah menyediakan forum khas untuk anda rujuk dan menanyakan soalan-soalan berkenaan kaedah kyang ada dalam ebook ini.

Mungkinkah Anda Orang Kaya Senyap Yang Seterusnya?

Anda mungkin akan menjadi orang kaya senyap yang seterusnya. Maklumlah, berurusniaga di dapasaran saham tidak memerlukan anda menjadi seorang yang popular untuk memudahkan anda membuat jualan. Ianya juga tidak memerlukan anda menjadi seorang pekerja yang cemerlang di pejabat untuk membolehkan anda mengaut keuntungan yang banyak di pasaran saham. Anda mungkin seorang eksekutif yang dilihat oleh bos anda sebagai seorang yang “sedang-sedang sahaja”.

Tetapi, apa nak dikisahkan? Yang penting, wang anda lebih banyak dari wang bos anda! Semuanya disebabkan kehandalan anda membuat pelaburan di pasaran saham.

Tanpa perlu terlalu bergantung kepada gaji bulanan kerja anda di pejabat, anda mampu untuk melancong keluar negara, membeli kereta yang lebih besar dari kereta bos anda? Mahupun.. memiliki rumah yang lebih selesa! Inilah rahsia bagaimana seorang pekerja boleh menjadi lebih “kaya” daripada bos mereka!

Berapa Harga Ebook Ini?

Saya tidak mahu bercerita panjang.. saya menetapkan harga ebook ini pada harga RM80 sahaja! (mungkin akan dinaikkan pada masa hadapan). Saya kira harga itu terlalu murah jika hendak dibandingkan dengan keuntungan yang bakal anda perolehi hasil daripada menggunakan “sistem” yang diajarkan di dalam ebook ini!.

Jika anda rasa RM80 terlalu besar dan amat merugikan anda, maka, bayangkan pula kerugian yang anda akan alami di sebabkan terbeli saham yang salah! Anda boleh kehilangan beribu-ribu ringgit hanya kerana membeli 1 saham yang tidak dianalisa dengan tepat.

Hanya RM80 Untuk Ilmu MENGGANDAKAN KEUNTUNGAN Anda di Pasaran Saham!

Bonus Hebat Untuk Anda!

Jika anda mendapatkan ebook “Sistem Saham” ini sekarang, saya juga akan berikan anda beberapa buah bonus sampingan. Ianya adalah ebook-ebook yang banyak membantu saya di dalam meneroka dunia pelaburan saham selama ini. Bukan 1.. tetapi 6 buah ebook hebat yang sangat memberikan inspirasi dan motivasi!
Think and Grow Rich oleh Napoleon Hill
Acres of Diamonds oleh Russell H. Conwell
The Buffet Report oleh Professor John Price

The Magic Story oleh Frederick Van Rensselaer
The Way to Wealth oleh Benjamin Franklin
The Science of Getting Rich oleh Wallace D. Wattles
Apa Kata Pakar Kewangan Tentang Ebook Ini?

Ramai pembaca dan peserta seminar sering mengadu kepada saya tentang ketiadaan panduan pelaburan pasaran saham dalam Bahasa Malaysia.

Berita baik! Saudara Khairul Ariffin sudah menyediakan panduan sedemikian menggunakan pendekatan analisa carta (technical analysis). Beliau sendiri mempunyai track record dan pengalaman pahit manis dalam dunia saham tempatan.

Peniaga saham individu sebenarnya mempunyai beberapa kelebihan berbanding dengan pengurus dana institusi kewangan. Di sinilah kekuatan isi kandungan ebook ini di mana Khairul menunjukkan bagaimana melakukannya langkah demi langkah.

Tidak pasti apakah perisian yang patut digunakan atau tiada wang bagi membeli perisian? Ebook ini memberikan beberapa sumber. Malahan penulis mengkhususkan satu bab di mana beliau mendedahkan rutin hariannya. Seolah-olah anda sedang bersembunyi di dalam biliknya mencatitkan apa yang dilakukan oleh pelabur individu profesional.

Tapi awas ebook ini bukan untuk tukang baca atas sofa. Cuma mereka yang sanggup mengorbankan sedikit wang untuk melabur betul-betul akan mendapat manfaat.

Sunthara Segar
RFP, Sijil Perancangan Kewangan Islam, BEng (Hons) UKM
Penulis Buku-buku Kewangan , Pendidik Kemahiran Kewangan dan Fasilitator Seminar Kewangan
http://www.suntharasegar.com

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s